13.12.2011

Tarihin eşiğindeki Angola

Dünya Kadınlar Hentbol Şampiyonası'nda bu yazının yazıldığı günün ertesinde çeyrek final maçları var. Brezilya'daki organizasyonda son sekize giren takımlardan ikisi Avrupa kıtası dışından: Evsahibi Brezilya ve Angola. Daha önceki 19 şampiyonada yalnızca iki kez (2005, 2007) yaşanan bu durumun bir farklı noktası da, Avrupa'ya karşı isyan bayrağını açanların başında gelen Kore'nin bu iki takım arasında olmaması.

Portekizce konuşan iki çeyrek finalistin Afrika'dan geleni Angola, 2007'de Kore ile birlikte çeyrek finale çıkmış, ama Almanya'ya kaybetmişti. Bu kez Kore'yi devirerek son sekize kaldılar ve karşılarında Danimarka var.

Angola, son 20 yıl içinde hentbolda sürekli yükselerek kıtasının tek hakimi olmanın yanında, dünya hentbolunda da önemli yerlere gelen bir ekip. 1990'dan beri oynadıkları Dünya Şampiyonası'nda ve Atlanta'dan itibaren yer aldıkları olimpiyat arenasında ciddi bir tecrübe edindiler. Şimdi sıra bir sonraki aşamaya geldi: Yarı final.

Takımın çalıştırıcısı Vivaldo Eduardo, korkmaları için hiç bir sebep olmadığının altını çiziyor. Son maçta sakatlanan takımın en önemli kozu Marcelina Kiala, Danimarka karşısındaki zorlu çeyrek final maçında oynayamazsa Angola adına işler çok güçleşecek, ama çeyrek final haberinden sonra Luanda'dan kalkıp takıma destek için Sao Paulo'ya gelen Spor Bakanı Gonçalves'in ziyareti Afrika şampiyonunu havaya sokmuş durumda...

Angola, 2000'li yıllardaki dikkat çekici yükselişiyle bir kaç oyuncusunu Fransa Ligi'ne yollamıştı. Ama şimdi takımın tüm oyuncuları (Aviacao'da oynayan genç oyuncu Isabel Guialo hariç) ülkenin iki büyük kulübü Primero de Agosto ve Atletico Petroleos'ta oynuyor. Petrol işçilerinin takımı Petroleos'un, 1997'den beri Afrika Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazanması, Afrika kıtasında kadın hentbolunda ülkenin rakipsizliğinin bir göstergesi. Bu yıl finalde ezeli rakibi Primero de Agosto'yu uzatmada 35-32 yenen takım, üst üste 14. kez Şampiyonlar Ligi'nin zirvesinde yer aldı. Petroleos'u zirveye taşıyanlar, Marcelina ve kardeşi Luisa Kiala, milli takımın da en önemli silahları arasında...

Aslında Angola'da hentbol liginde oynayan takım sayısı sadece yedi, profesyonel oyuncusu sayısı ise 150 civarında. Ama oyunculara eskiye oranla çok daha iyi para veriliyor. takımını Sao Paulo'da takip eden spor gazetecisi Geraldo Quinio Ambrosio, AP muhabirine "İyi oyuncularımızın Fransa'dan dönme sebebi bu. Artık Luanda'da ailelerinin yanındayken de iyi kazanabiliyorlar" diye açıklıyor yeni dönemi.

SON MAÇI KAZANDILAR
Angola, çeyrek finalde hızla eski gücüne dönme işaretleri veren Danimarka ile kozlarını paylaşacak. İki takımın daha önceki 5 maçlarında ilginç bir görüntü var. 1990'da Afrika ekibinin ilk katıldığı şampiyonada 22-7 ile gülen Danimarka'ya karşı her maçta biraz daha seviyesini yükseltip farkı kapatan Angola, iki yıl önce Çin'deki şampiyonada rakibini 28-23 devirme başarısı göstermişti. Bu maçın psikolojik etkisi, çeyrek finalde Angola'ya bir parça yardımcı olabilir. İki takım arasındaki şampiyona maçlarında alınan sonuçlar şöyle:

1990 DŞ: Danimarka-Angola: 22-7
1999 DŞ: Danimarka-Angola: 31-12
2001 DŞ: Danimarka-Angola: 30-18
2004 Olimpiyat: Danimarka-Angola: 30-22
2009 DŞ: Angola-Danimarka: 28-23

TAKTİKSEL KARŞILAŞTIRMA
Marcelina Kiala'ya göre savunmada ciddi açıklar veren Angola'nın en önemli sorunu hızlı hücumlar olacak. Turnuvanın açık ara en iyi hızlı hücumlarını yapan Vikingler, attığı tüm gollerin neredeyse yüzde 40'ını (63 gol) hızlı hücumlarda buldu. Afrika şampiyonu, rakibini mümkün olduğunca sete sette göğüslemeye çalışacak. 6 maçta blokladıkları 29 şut ile sete sette iyi bir görüntü veren Angola, hücumda ise daha çok kanatları kullanacak. Kanattaki kilit isimlerden biri olan Natalia'nın bileğindeki sakatlık ise önemli bir sorun.

Son maçında Japonya'yı güç bela yenen Danimarka'da kalecilerin performansı ise parmak ısırtıyor. Toplamda 6 maçta 91 kurtarış yapan Danimarkalı kaleciler, maç başına 15 kurtarış gibi müthiş bir ortalama tutturdu. Ancak oynadıkları takımların hücum gücüne baktığımızda Hırvatistan ve İsveç dışında sıkı bir bombardıman ile karşı karşıya kalmadıkları da görülüyor.

Şampiyonanın en ilginç maçlarından biri olan Angola-Danimarka, 14 Aralık Çarşamba günü TSİ 19.30'da oynanacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder