11.10.2011

EHF Erkekler Şampiyonlar Ligi: A Grubu

EHF Erkekler Şampiyonlar Ligi'nde A grubu Barcelona İntersport (İspanya) , Croatia Osiguranje Zagreb (Hırvatistan), Kadetten Schaffhausen (İsviçre), Chambery Savoie (Fransa), Bosna Gas Sarajevo (Bosna Hersek) ve IK Savehof (İsveç) takımlarından oluşuyor. Ufak bir hatılatma, Beşiktaş eğer eleme grubunu birinci bitirseydi, bu grupta yer alacaktı.

Barcelona İntersport



Genel Görünüm: Şampiyonlar Ligi tarihinin en başarılı takımı olan Barcelona, bu seneye son şampiyon ünvanıyla girdi. Geçtiğimiz sezon hem ligi, hem de Şampiyonlar Ligi'ni şampiyon bitirmeyi başaran Barcelona, bu sene kadroda çok büyük değişiklikler yapmadı. Yaz döneminde Barcelona kulübü yöneticilerinin "12 amatör branşı kapatıyoruz" söylemi sonrasında kapatılacağı dedikodularını bulduğu İntersport sponsorluğu ile ayakta duran Barça, bu sene ligde kabuk değiştirip Ciudad Real'den Atletico Madrid'e evrilen yeni bir rakibe sahip. Geçtiğimiz seneden daha zor görünen Liga Asobal-EHF Şampiyonlar Ligi dublesini bu sene de yapabileceklerini söyleyen koç Xavi Pascual, "Kadroyu çok fazla değiştirmememiz önemliydi. Doksanlar sonunda arka arkaya 5 kez lig-şampiyonlar ligi dublesi yapan kadro kadar iyi olduğumuzu düşünüyorum. Rakiplerimizin performansının çok bir önemi yok." demişti sezon öncesinde. Bakalım haklı çıkacak mı?

Kadro: Barcelona, kadrosunda hem milli takımlarda, hem de kulüp bazında müthiş kariyerlere sahip oyuncuları barındırıyor. Kanatlarda Victor Tomas, Juanin Garcia ve Albert Rocas gibi müthiş hızlı hücum oyuncuları, pivotta Sorhaindo, Jernemyr ve Oneto gibi iyi bir rotasyonları ve Laszlo Nagy, Jesper Noddesbö başta olmak üzere savunma sertliğini her an üst düzeye çekebilecek güçte oyuncuları var. Özellikle kanat çıkışları ve bek savunması konusunda belki de turnuvanın en iyisi olan Barcelona, maçın temposunu istediği zaman düşürüp, istediği zaman yükselten yapısıyla rakiplerinin ritmini bozuyor. En büyük silahları da bu belki de.

Şu ana kadar: Barça şimdiye kadar ligde yaptığı 5 maçı da kazandı. 176 gol atıp 122 gol yediler ve liderler. EHF Şampiyonlar Ligi'nin ilk iki haftasında da kayıp yaşamadılar. Palau Blaugrana'da Fransız Chambery Savoie'yı 28-25, deplasmanda Kadetten'i 30-26 ile geçtiler. Şu ana kadar takımın en skorer oyuncusu ligde 20, Avrupa'da ise 7 gol atan sağ kanat Victor Tomas.

Tahmin: Barça'nın bu gruptan lider olarak çıkacağını düşünüyorum.

Kadetten Schaffhausen



Genel Görünüm: İsviçre hentbolunun son dönemlerdeki en başarıl takımı olan Kadetten Schaffhausen, son 8 sezonda 15 kupa kaldırarak, ulaşılması zor bir başarıya imza attı. 2000'li yıllarında başından sonra güç kaybeden Pfadi Winthertur takımının dominasyonunun sona ermesiyle birlikte sazı eline alan takım, hem sponsorluk anlamında, hem de kadro anlamında şu anda İsviçre'nin en önemli kulübü. Bu sene geçtikleri yeni salonlar BBC-Arena'da 3000'e izleyici ağırlayabilen Kadetten, iç saha maçlarında oluşturduğu müthiş atmosferle bilinir. Şu ana kadar EHF Şampiyonlar Ligi'ndeki en büyük başarısını geçtiğimiz sene son 16'ya kalarak yaşayan Kadetten'in 2 sene önce bir de EHF Kupası finali bulunuyor. Onu Lemgo'ya kaybetmişlerdi.

Kadro: Çek antrenör Petr Hrahoveç'in elinde Slovak sağ oyun kurucu Peter Kukucka, Çek sağ kanat Jan Filip ve tecrübeli Romen Rares Jurca gibi önemli yabancıların yanında, kaliteli domestik oyuncular da bulunuyor. Özellikle iç saha maçlarında oluşan harika atmosfer ile birlikte performans limitlerini zorlayan Kadetten, her takım için zor deplasman.

Şu Ana Kadar: Kadetten Schaffhausen şimdiye kadar ligde yaptığı 7 maçı da kazandı. 223 gol atarken 159 gol yediler ve liderler. Şampiyonlar Ligi'nde ie açılış maçında Bosna deplasmanından 34-23 ile galip döndüler, ancak ikinci maçta grubun favorisi Barça'ya içeride 30-26 kaybettiler. Takımın en skorer oyuncusu ligde 33, Şampiyonlar Ligi'nde 5 gol atan Sırp Stojaneviç.

Tahmin: Tarihlerinde ikinci kez gruptan çıkacaklarını düşünüyorum.

Chambery Savoie:



Genel Görünüm: 1983 yılında kurulan Fransız ekibi Chambery Savoie, Fransa Ligi'nin en önemli kulüplerinden. En son 2000-2001 yılında şampiyon olmalarına karşın son 11 senede 2 sezon hariç sürekli ilk üçte bulunan kulüp, son olarak 2002 yılında Lig Kupası'nı kaldırmıştı. Efsane Jackson Richardson'un da eski kulübü olan Chambery, geçtiğimiz sezon lig, Lig Kupası ve Fransa Kupası'nda final oynadı ve üçünü de kaybetti. Bu açıdan oldukça acılı bir kulüp desem yeridir. Avrupa'daki en büyük başarıları 4 sezon önceki Şampiyonlar Ligi çeyrek finali. Yine 2002-2003 yılında katıldıkları Kupa Galipleri Kupası'nda da çeyrek final oynamış bir takım Chambery.

Kadro:
Takımda 16. sezonunu geçirecek olan Fransız antrenör Philippe Gardent'ın kadrosu genellikle yerel yıldızlardan oluşuyor. Eski Montpellier'li Laurent Busselier, eski Dunkerque'li Bertrand Roine gibi önemli oyuncuların yanında, eski Reale Ademarlı Hırvet bek Bicaniç ve tecrübeli Çek Karel Nocar da takımın üzerine kurulduğu oyuncular.

Şu Ana Kadar
: Takım ligde oynadığı dört maçı da kazanan üç ekipten biri. 108 gol atıp 93 gol yediler şimdiye kadar. Şampiyonlar Ligi ilk maçında Barça deplasmanından 28-25 ile dönerlerken, ikinci maçta Savehof'u 33-30 geçmeyi başardılar, ki bana göre Savehof ve Bosna maçları onların gruptan çıkma durumlarını belirleyecek. Takımın şu ana kadarki en skorer oyuncusu ligde 22, Şampiyonlar Ligi'nde 7 golle oynayan Xavier Barrachet.

Tahmin:
Bosna ve Savehof onların en büyük rakipleri. Bu ikiliyi geçebileceklerini, grupta 3. ya da 4. takım olacaklarını düşünüyorum.

Osiguranje Zagreb



Genel Görünüm: 1922 yılında kurulan köklü Zagreb ekibi, Hırvatistan'ın en başarılı kulübü. 1989 sonrasında 1 yıl ara verdikten sonra 20 yıldır Hırvatistan şampiyonu olan ekip, aynı zamanda Hırvatistan öncesinde 9 kez Yugoslavya şampiyonluğuna ve bir de Yugoslavya Kupası'na sahip. 15 Hırvatistan Kupası'nı da koleksiyonunda tutan Zagreb ekibi, aynı zamanda Veszprem gibi Avupa'nın bahtsızlarından. 1992 ve 1993'te Avrupa Şampiyonlar Kupası'nda şampiyon olduktan sonra yeni Şampiyonlar Ligi formatında 4 kez final oynayıp kaybettiler. Son yılllarda güç kaybetmiş olsalar da sürekli gruplardan çıkmayı başaran bir takım Zagreb. Tecrübeleri yeter bir başka deyişle.

Kadro: Kadroda ilk dikkat çeken isim tabii ki efsane İvano Baliç. Hırvatistan'ın ve son yıllarda Zagreb'in başardığı ne varsa yarısından fazlasında katkısı olan Baliç'in yanı sıra, neredeyse milli takımın iskeletini oluşturan bir kulüp olan Zagreb'in bünyesinde aynı zamanda eski Veszpremli Gyula Gal ve Sloven David Spiler gibi iki önemli yabancı oyuncu var. 10000 kişilik Dom Sportova'da seyircisiyle bütünleştiğinde müthiş oynayan Croatia Osiguranje Zagreb, her zaman olduğu gibi büyük tehdit.

Şu Ana Kadar: Şimdiye kadar yaptıkları iki maçı da içeride oynayan Zagreb ekibi, açılış maçını Savehof karşısında Horvat'ın müthiş oyunuyla (8 gol) 30-26 galip geldi. İkinci maçta ise grubun en zayıf ekibi olarak görünen Bosna Gas Sarajevo'yu 33-19 ile geçip, liderliğe yükseldiler. Takımın en skoreri 15 gollü Horvat.

Tahmin: Gruptan rahatlıkla çıkacaklarını düşünüyorum. Ancak liderlik için Barcelona'a güçlerinin yetmeyeceği açık.

Bosna Gas Sarajevo



Genel Görünüm: Geçtiğimiz sene ligde 20'de 20 yaparak üst üste altıncı, toplamda da yedinci şampiyonluğuna ulaşan Saraybosna ekibi, ülkenin en köklü ve en başarılı hentbol kulübü. Aynı zamanda 5 de Bosna Hersek Kupası şampiyonlukları var. Uluslararası arenaya bakacak olursak, 2006/2007 sezonunda Kupa Galipleri Kupası'nda yarı final oynayan Bosna ekibi, EHF Şampiyonlar Ligi'nde ise en fazla son 16 gördü. İlk defa geçen sene gruplardan çıkan Sarajevo, Chekovskie Medvedi'ye elenmişti.

Kadro: Sponsorluk anlamında EHF Şampiyonlar Ligi'nin en zayıf ekibi olan Bosna ekibi, bütçe konusunda da en kısıtlı takım gibi gözüküyor. Hırvat ve Bosnalı oyunculardan oluşan takım, milli takımın yıldızlarından oluşuyor ama, Bosna Hersek Hentbol Milli Takımı'nın da durumu çok parlak değil.

Şu Ana Kadar: Henüz ligi başlamayan Bosna ekibi kamplar sonrasında direkt olarak Şampiyonlar Ligi'nde buldu kendisini. Zaten güçlü bir gruptalar, hazırlıksız yakalanmaları da tuz biber oldu. İlk maçta içeride Kadetten'e 34-23 kaybettiler. İkinci maçta ise deplasmanda Zagreb'e 33-19 yenilmekten kaçamadılar. Takımın en skorer oyuncusu şu anda 10 golle oynayan Amir Cakiç.

Tahmin: Henüz erken, lig başladıktan sonra değerlendirme yapılmalı aslında ama gruptan çıkabileceklerini sanmıyorum.

Savehof:



Genel Görünüm: İsveç ekibi IK Savehof, dünyada hentbol kültürünün en yüksek olduğu yerlerden birinin, Partille'nin takımı. Göteborg'un dışında yer alan ufak bir kasaba olan Partille her yaz genç hentbolcuları bünyesinde bulunduran bir hentbol organizasyonuna sahip, ki bu gençlerin çoğu da Savehof'un gözlemcileri tarafından izlenir, keşfedilir, gerekirse altyapıya kazandırılır. Hentbolun bu denli sevildiği yerlerden birinde 1950 yılında kurulan Savehof, başarı kazanmaya 2000'li yılların başında başladı. 2004'ten bu yana, son iki sezon da dahil olmak üzere 4 kez İsveç Ligi şampiyonu olan İsveç ekibi, 4 kez de şampiyonluğu finalde kaybetti.

Savehof'un Avrupa Kupaları'ndaki en büyük başarısı ise 2002/2003 sezonundaki Challenge Cup yarı finali. Danimarka ekibi Skjern'e 4 gol farkla elendikleri o yarı final sonrasında bir daha çeyrek final dahi göremedi Savehof. 4. kez katıldıkları Şampiyonlar Ligi'nde ise en büyük başarıları, 2004/2005 yılında oynayıp Flensburg'a kaybettikleri son 16 turu.

Kadro
: Takımın önemli oyuncuları arasında bek Michael Apelgren, sağ kanat Tobias Johansson, sol kanat Robert Johansson - ki kendisi geçen sene Şampiyonlar Ligi'nde 39 gol attı- ve pivot Erik Fritzon var. Kanatlarını çok etkili kullanan ve her İsveç takımı gibi sağlam savunma yapabilen IK Savehof,pivot oyunlarını çok iyi yapan, çizgiye iyi top indiren bir takım. Savunma sertliğinden de taviz vermiyorlar.

Şu Ana Kadar
: Ligde 6 maç sonunda 4 galibiyet iki mağlubiyetle maç fazlası ile lider olan Savehof, Eleme grubunda Beşiktaş'ın bulunduğu Grup 1'den gelmişti. İlk maçta Beşiktaş'ı 34-28 ile geçen İsveç ekibi, son maçta da Dinamo Minsk'i 33-32 ile geçerek ana tura kalmıştı. Şampiyonlar Ligi'nde ilk iki maçını kaybetti. İlk maçta Zagreb'e 30-26, ikinci maçta da Chambery'ye 33-30 kaybettiler deplasmanda. Takımın şu ana kadar en skorer oyuncusu Viktor Fridén. 29'u lige olmak üzere toplam 40 golle en formda oyuncu.

Tahmin: Gruptan çıkma adına en büyük rakipleri Chambery ve Kadetten diye düşünüyorum. Özellikle Chambery deplasmanında sadece 3 fark yemeleri, ilerisi için avantaj olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder