26.08.2011

Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki Rakipleri

Hentbolda Avrupa heyecanının başlamasına az bir süre kaldı, malumunuz. EHF Erkekler Şampiyonlar Ligi'nin eleme turunda Beşiktaş perdeyi 3 Eylül'de oynayacağı Savehof maçı ile açıyor.

Yıllarca Fanatik'te, Fotomaç'ta "Şeker Gibi Kura!", "Lokum ya, vallahi lokum" benzeri başlıklar gördük futbol takımlarımızın Avrupa maçları için. Hep özenirdim keşke hentbolda da olsa, bir kutucuk da hentbola ayırsalar diye, kısmet banaymış... Bir sayfa dolu dolu tanıtayım rakipleri sizlere.

Beşiktaş geçen sene yine Şampiyonlar Ligi eleme grubu ile maceraya başlamış, bir galibiyetle grubu üçüncü sırada bitirip yoluna kupa ikiden devam etmiş ve yolculuğunu da Alman Lemgo'ya elenerek tamamlamıştı. Bu sene yine eleme gruplarından başlıyor yoluna son Türkiye şampiyonu. Grup 1'de Beşiktaş'ın rakipleri İsveç'ten Savehof, Avusturya'dan Aon Fivers ve Belarus'tan Dinamo Minsk olacak. Haydi rakiplerimizi tanıyalım o vakit.

IK Savehof



Beşiktaş'ın bu sezonki Avrupa Kupaları'nda karşısına çıkacağı ilk rakip olan İsveç ekibi IK Savehof, dünyada hentbol kültürünün en yüksek olduğu yerlerden birinin, Partille'nin takımı. Göteborg'un dışında yer alan ufak bir kasaba olan Partille, her yaz genç hentbolcuları bünyesinde bulunduran bir hentbol organizasyonuna sahip, ki bu gençlerin çoğu da Savehof'un gözlemcileri tarafından izlenir, keşfedilir, gerekirse altyapıya kazandırılır.

Hentbolun bu denli sevildiği yerlerden birinde 1950 yılında kurulan Savehof, başarı kazanmaya 2000'li yılların başında başladı. 2004'ten bu yana, son iki sezon da dahil olmak üzere 4 kez İsveç Ligi şampiyonu olan IK Savehof, 4 kez de şampiyonluğu finalde kaybetti. Bir dönem kadrosunda Danijel Andjelkovic, Kim Andersson, Spyros Balomenos, Patrik Fahlgren, Jonas Larholm, Johan Petersson, Per Sandström gibi yıldızları barındırmış olan Savehof'un Avrupa Kupaları'ndaki en büyük başarısı ise 2002/2003 sezonundaki Challenge Cup yarı finali. Danimarka ekibi Skjern'e 4 gol farkla elendikleri o yarı final sonrasında bir daha çeyrek final dahi göremedi Savehof. 4. kez katıldıkları Şampiyonlar Ligi'nde ise en büyük başarıları, 2004/2005 yılında oynayıp Flensburg'a kaybettikleri son 16 turu.

Takımın önemli oyuncuları arasında bek Michael Apelgren, sağ kanat Tobias Johansson, sol kanat Robert Johansson, ki kendisi geçen sene Şampiyonlar Ligi'nde 39 gol attı ve pivot Erik Fritzon var.

Kanatlarını çok etkili kullanan ve her İsveç takımı gibi sağlam savunma yapabilen IK Savehof maçı tabii ki kolay olmayacak, ancak ritmi maç başında tutturabilirse Beşiktaş, zoru kolay yapabilir.

Aon Fivers



Handball Liga Austria'nın son şampiyonu aon Fivers, tarihi olan, ancak çok fazla başarısı olmayan bir takım. 1919 yılında kurulan aon Fivers, tarihindeki ilk lig şampiyonluğunu geçtiğimiz sezon kazandı. 2 kez Avusturya Kupası şampiyonu olan Fivers, Avrupa kupalarında ise en iyi sonucunu 1985'te, EHF Kupası'nda yarı final görerek elde etmişti. Tarihlerinde ilk kez EHF Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edecek olan Avusturyalıları Peter Eckl çalıştırıyor. Geçtiğimiz sene EHF Kupası'nda 2. turda Metaloplastika Zorka Keramika'ya elenen Fivers'ın kadrosuna dönecek olursak; Hırvat pivot İvan Jurkoviç ve Litvanyalı Romas Kirveliavicius ikilisi dışında takımın tamamı Avusturyalı. Özellikle geçtiğimiz sene EHF Kupası'nda takımın en golcü oyuncularından olan (17 gol) genç Kirveliavicius dışında, oyun kurucu Markus Kollar, genç sağbek Simon Hahn ve 1999 yılından beri takımda bulunan Mathias Kienzer, dikkat edilmesi gereken isimler.

Geçtiğimiz sene de bir Avusturya şampiyonu ile, A1 Bregenz ile oynayıp rakibine 4 farkla kaybetmişti Beşiktaş eleme grubunun kilit maçında. Bu kez farklı olabilir. Tabii Fivers'ın Viyana'da oynanacak maçta yarı-ev sahibi olduğunu unutmamak gerekiyor.

Dinamo Minsk



Belarus'un başkent ekibi Dinamo Minsk, Doğu Avrupa ekolünü benimsemiş ülkelerin oyuncularından oluşuyor. Takımdaki Belarusluların yanında, bir Rus, 3 Ukraynalı ve 1 de Litvanyalı bulunuyor.

Köklü bir spor kulübü olan Dinamo Minsk'in hentbol şubesi, yeni yeni faaliyete geçiyor desek yeridir. 2009 ve 2010'da Belarus Birinci Henbtol Ligi şampiyonluğuna ulaşan Minsk, 2009 Baltık Ligi'nin de şampiyonuydu. İlk lig şampiyonluğunu aldıkları sene Belarus Kupası'nın da finaline yükselip kaybeden Dinamo Minsk, üçüncü kez Şampiyonlar Ligi'nde.

Tarihindeki ilk Avrupa maçını da bir Türk takımına, Milli Piyango'ya karşı oynamış olan Dinamo Minsk (iki maçta da ciddi fark atarak kazandılar), Beşiktaş'a da çok yabancı değil. İki sezon önce yine karşılaşmıştı bu ikili eleme grubunda ve Minsk 7 farkla, 32-25 kazanmıştı. Geçtiğimiz sene ise tarihlerinde ilk kez gruplara kalan Belaruslular, beklenenden daha iyi bir performans göstermiş ve 8 puan toplamıştı, şüphesiz bu sene daha fazlasını istiyorlar. Takımın en önemli oyuncusu geçtiğimiz sene Şampiyonlar Ligi'nde 63 gol atan orta oyun kurucu Pavel Atman. Pivot Maxim Babiçev, rotasyonun önemli parçaları sol kanatlar İvan Boruka ve Vitali Kazhenauski dikkat edilesi oyuncular yine.

Beşiktaş'ın eleme gruplarındaki rakipleri Beşiktaş'ın çok mu üzerinde? Hayır. Ancak çok uğraşması, hatasız geçirmesi gerekiyor maçları siyah beyazlıların.

Ha bir de unutmadan, Beşiktaş elemeleri geçerse, grup aşamasında şöyle bir cendere bekliyor; FC Barcelona Intersport, Croatia Osiguranje Zagreb, Kadetten Schaffhausen
,Chambery Savoie HB, HC Bosna BH Gas Sarajevo. Böyle cendereye can kurban, haydi Beşiktaş!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder