17.08.2011

Millet spor, biz inşaat peşinde...

Bundan üç sene önce BBC Pekin Olimpiyatı'ndan haberlerini geçerken muhabirler söze girerlerdi: "Dilerseniz öncelikle hentbolun nasıl oynandığını anlatalım. Hentbol yedişer kişilik takımlarla oynanan ve topun elle kaleye atıldığı bir oyundur."

Bilen bilir, Britanyalılar kendi topraklarında doğmamış oyunları bilmez, sevmez, oynamaz. Takım sporu dediğin de futboldur, rugbydir, krikettir, bilemedin kürektir. Hentbol dediğin ise sıradan Britanyalı'nın kafasında futbolda oyunun serbest vuruşla devamını gerektiren bir ihlalden başka bir şey değil.

Ama şimdi Olimpiyat var, ev sahibi olarak rezil rüsva olmak var işin ucunda, hangi spor olursa olsun sonuçta Britanya temsil edilecek. Diğer taraftan ülkede basketbolcuyu, voleybolcuyu, hentbolcuyu ara ki bulasın. Haydi oyuncuyu buldun diyelim, antrenör yok bu sefer de. Bizde olsa ne yaparsın, getirirsin on tane yabancıyı olur biter, değil mi? İşte öyle yapmadı Britanya, bilmedikleri sporlar hakkında dört yıllık plan hazırladı ve o meşhur İngiliz gururunu, kibrini de bir kenara bıraktı. Hentbol için gitti bu işi bilen Danimarka'dan yardım istedi. Gazete ilanıyla bulduğu heveslileri oradan gelen antrenörlere gösterdi, takımın geniş kadrosunu onlara seçtirdi ve adayları Danimarka'ya gönderdi. "Eti senin, kemiği benim" yaptı yani. Şimdi ellerinde hiç değilse Avrupa dışından gelecek takımların çoğuna kafa tutacak bir takım var. Dört senede olabildiği kadar. İşin ucunu bırakmazlarsa birkaç seneye bizi her maçta yenerler. Yetenek bakımından gerimizde olup, işi düzgün yapan pek çok başka ülkenin yaptığı gibi.

Bizim her şeyimiz plansız. Bir zamanlar kulüplerle, alt yapı takımlarıyla başa oynadığımız Avrupa'da bugün figüranız. Şampiyonlar Ligi'nde ASKİ'den sonra bir daha adımız anılmadı. Hâlâ püfür püfür esen Olimpiyat Stadyumu'yla Olimpiyat peşindeyiz. Tut ki acıyıp o Olimpiyat'ı verdiler, hangi Olimpik planla hangi dalda lisanslı sporcu sayısı arttırılacak belli değil. Bizim için organizasyon yapmak inşaat yapmak demek, müteahhitleri köşe yapmak demek.

İngilizler bile hentbol öğrenir, biz anca çimento kararız.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder