31.08.2011

Görünüm: Liga Asobal 2011-12


Almanya Birinci Hentbol Ligi Bundesliga sonrasında kimilerine göre Avrupa'nın en keyifli ligi olan Liga Asobal 3 Eylül'de Vistalegre Palace'daki sezon galası ile birlikte başlıyor. Geçtiğimiz sene büyük Barcelona ve Ciudad Real'in emrinde geçen sezonu Barça mutlu kapatmıştı. Özellikle mali sıkıntılar sebebiyle Barcelona'nın amatör branşlarının hepsini kapatacağını açıklaması, Asobalseverler dışında tüm hentbol aşıklarını korkutmuştu. Ancak Borges'in çekilmesi ile boşalan sponsor boşluğunu Intersport ile telafi eden Barcelona'nın artık Ciudad Real değil. 80'ler efsanesi Atletico Madrid'in de lige geri dönmesiyle özel bir güç haline geleceğini öngörmek zor değil.

Şampiyonluk yarışını değerlendirmeden önce, sezon galası sonrasında bir Süper Kupa Finali olacağını söyleyelim. Sezon galasının bir gün sonrasında yine aynı arenada, Vistalegre'de oynanacak maçta Atletico Madrid, bir anlamda Barça karşısında ilk kez ter dökecek. Bakalım Süper Kupa kime gidecek?



Şampiyonluk Yarışı
Son Liga Asobal ve EHF Şampiyonlar Ligi şampiyonu Barcelona, tabii ki ligin en büyük favorisi bu sezonda da. Takımda çok az değişiklik oldu. Sezon bitmeden Füchse Berlin'le anlaşan Romero gitti, Mikel Agurrizebalaga ve Viran Morros geldi. Bu ayrı bir güç demek tabii ki, zira kazanan takımı bozmamak, hentbolun kurallarından biridir. Atletico Madrid ise onların en büyük rakibi olacakmış gibi duruyor. Jesus Gil'in kararıyla lige geri döndüler ve hazır bir kadroya (Ciudad Real) kondular. Madrid-Barcelona çatışmasının, atmosferinin hentbola sıçraması da nefis olacak. Özellikle geçtiğimiz sene sakatlıklarla boğuşan Luc Abalo'nun, Nikolaj Markussen'in ve Mariusz Jurkewicz'in iyi bir sezon geçirmesi, Talant Dushabayev'i biraz daha rahatlatacaktır. Tabii Bundesliga'ya göre "tepede" biraz daha az takımlı bir lig olduğunu söyleyebiliriz Asobal'in. Ancak bu sene bu durumu değiştirmeye çalışacaklar da var. Özellikle Ademar Leon'u es geçmemek lazım. Şampiyonlar Ligi için derin bir kadro kurmalarının yanında, yıllardır Leon Üniversitesi'nde spor bilimi üzerinde çalışan "henbtol profesörü" İsidoro Martinez'i takımın başına getirdi. Özellikle takımın altyapısı ile ilgili çok önemli planları olan İspanyol koç, Fransız modelini benimseyen, önemli bir taktisyen. Bu sene olmasa bile, 2-3 sene içinde Barcelona'ya fena bir rakip gelecek.



Avrupa Kupaları
Hem bu seneki "Avrupacı" takımlara, hem de gelecek senenin Avrupa Kupası savaşçılarına bakalım bir de.
Şampiyonlar Ligi'ndeki üç ekip, Barcelona İntersport, Atletico Madrid ve Ademar Leon, tabii ki ciddi Final Four tehditleri. Zaten geçtiğimiz senenin şampiyonu olan Barcelona ve 4. olan Ciudad'ın yerine geçen Madrid konusunda çok fazla şüphe yok ama Ademar Leon'un "Fransız Modeli"ne geçiş hızı, modele alışma hızı nasıl olacak, merak konusu.

Şampiyonlar Ligi dışında İspanya, Granollers'i EHF Kupası'na, Aragon'u da Kupa Galipleri Kupası'na yolladı. Alman ekipleri dışında çok ciddi rakipleri bulunmuyor bu takımların kupaya giden yolda.

Düşme Potası

Ligde geçtiğimiz sene düşen takımlar Toledo ve Alcobendas takımları olmuştu. Bu sene lige Huesca, Academia Octavio ve Helvetia Anaisatasuna geldi. Yine geçen sene tek yalnızca bir galibiyet farkla ligde kalan Arrete'yse finansal sıkıntılar sebbiyle yok (Helvetia ile değiştiler). Özellikle geçtiğimiz sene zar zor ligde kalan Quabit Guadalajara, yine finansal sıkıntılarla boğuşuyor ve kadroyla çok fazla oynayamadılar. Düşme potasında dolanacak gibi duruyorlar.

Geçtiğimiz seneye göre daha keyifli bir lig olacak şüphesiz, bize de bu keyfi yaşamak kalıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder